Vardagsrasism?

Jag fick ett enormt sötsug just. Så jag gjorde chokladbollar.

Ekologiska ingridienser: Kakao, Havregryn, Smör, vatten

Fairtrade märkta ingridienser: Vaniljsocker

Övriga ingridienser: Socker, Pärlsocker


Men det fick mig också att fundera över vissa saker. Fairtrade märkningen innebär ju i mångt och mycket respekt för mänskliga rättigheter. Och en mänsklig sådan måste ju vara att inte behöva utsättas för rasism.

Ett annat startord för chokladbollar. Ett ord jag inte tar i min mun. Som jag blir irriterad om jag hör andra säga. Men när vi diskuterar detta så hävdar de att "Men dem säger ju svennebanan. Det stör du ju dig inte på" Jo, det gör jag. Men frågan är hur långt vi måste gå för att undvika vardagsrasism?

Kommentarer
Postat av: Gun

Man kanske kan tycka att det inte gör något att använda ordet neger. Det är bara ett ord, och de flesta menar inget illa med att säga det heller. Men, för många svarta och mörkhyade är ordet väldigt negativt laddat och förknippas sedan länge med slaveri, rasism, förtryck och diskriminering, och så länge de tar illa upp och känner sig kränkta av att bli kallad neger så tänker jag respektera det genom att INTE använda ordet. Det är så himla enkelt att låta bli tycker jag.

All rasism är negativ, men man kan ändå inte jämföra med att bli kallad Svennebanan, eftersom det inte har samma negativa laddning för oss som ordet neger har för dem.

2010-03-07 @ 10:15:01
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: A home far away

Åhhh havrebollar är en favorit hemma hos oss, men har inte hittat rätt havregryn här, de bara faller sönder bollarna...men nu kommer svägerskan med havregryn från Sverige, då ska här rullas:)Kram Gunilla i Singapore

2010-03-07 @ 12:03:59
URL: http://www.vitaanglar.blogspot.com
Postat av: Cherin

Tycker du svennebanan är stötande? Jag har alltid sett det som ett skämtsamt sätt att uttrycka medelsvensson på. Men jag kanske helt har missuppfattat?

2010-03-07 @ 12:31:35
URL: http://cherinomohammed.blogg.se/
Postat av: Cherin

Svenne från svensson (för att "alla" heter så) och banan för att det är vanligaste frukten, typ?

2010-03-07 @ 12:33:01
URL: http://cherinomohammed.blogg.se/
Postat av: Naturflickan

Gun: jag håller delvis med dig. Men om någon säger att de uppfattar det på liknande sätt måste man ändå respektera det eftersom alla har rätt att känna och tycka som de vill...Cherin: personligen tar jag inte åt mig ett skit av svennebanan grejen. Men jag stör mig på det. Antagligen för att jag förknippar den med den där jobbiga låten;)

2010-03-07 @ 13:07:40
URL: http://naturflickans.blogg.se/
Postat av: Cherin

Så länge det inte förknippas med något rasistiskt så är det fritt fram.. att du stör dig på låten som ett sundhetstecken. Trust me on that one.Hemgjorda pommes är HELT OK. Det var det jag menade med hälsosamt? Hemgjord pizza, hemgjorda hamburgare, hemgjorda pommes och hemgjorda chips. Hur mycket mer hälsosamt kan det bli?

2010-03-07 @ 13:33:11
URL: http://cherinomohammed.blogg.se/
Postat av: Amanda

En mycket bra fråga..

2010-03-07 @ 14:39:01
URL: http://medelrutanvingar.blogg.se/
Postat av: Em

Ett ord eller uttryck är först rasistisk om det uppfattas så. Om jag inte är medveten om och själv inte anser att "neger" är rasistisk, så är det heller inte rasistisk av mig att använda ordet. DET tycker jag är ett problem, jag vill nämligen inte alls vara rasistisk, men det är omöjligt att veta alla andras förhållningssätt till ord, uttryck, sätt att hälsa på etc.

2010-03-07 @ 17:00:13
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: ansepanse

ingen menar något rasistiskt med ....-bollar, förr

sa man ju .... om mörkhyade, det var helt vedertaget och inte ett rasistiskt uttryck, idag har man gjort det namnet till rasism

2010-03-07 @ 17:37:24
URL: http://kinaguld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0