Hur ska man prioritera?

Den HÄR bloggen jobbar för att det ska bli billigare att åka kollektivt och att fler människor ska göra det. Att det är det som gör att fler kommer vilja åka mer buss.

Så vi är så jävla lättköpta? Billigt=bra. Ja, det är sant. Pengar växer inte på träd och därför måste man prioritera. Jag lever på mitt studiebidrag och föräldrarna. Då kan man inte göra allt för miljön, även om man vill.
Se hela bilden
Men något man ska lägga pengar på om man vill vara miljövänlig är potatis. Det är den mest besprutade svenska grödan. Så har du inte råd att åka buss. Se till att du odlar egen potatis eller köper miljömärkt potatis. Så tänker i alla fall jag. Väljer du bussen framför potatisen?


                                                                                                                                   lånad från alltomiljo.se

Enkelt tips

Jag tycker det är viktigt att laga jackan istället för att slänga den. Att slänga jackan för att den har tappat en knapp är inte okej!


Kan du sy i en knapp?
(
från H&M)


Konkretare

Jag tycks ha nått fram till många när jag skrev att jorden kanske går under ifall vi inte skärper oss. Men sen så påpekade kära EM att det är lättare att ta till sig saker som är mer konkreta. Here we go!

1. Gå till skolan/jobbet idag. Eller gå till bussen om det känns jobbigt att gå (jag hade tre mil till skolan förut, inget man går på morgonen sådär).

Då gör du att du blir mer hälsosam (mindre påverkan på "onödiga" sjukdomar som vi ligger på sjukhuset för. El kostnader och bladi blödi) samt att du inte släpper ut så mycket skit (koldioxid och liknande) i naturen.

2. Välj att äta så miljövänlig mat som möjligt på lunchen. Särskilt om du blir bjuden. Fråga om det mest ekologiska alternativet. (närproducerad, ekologisk)

3. Drick inte en droppe flaskvatten under dagen. Välj kranvatten!

Vad är viktigt för dig?

Vad är det viktigaste i hela världen? För mig är det att jag ska må bra, få vara hyfsat frisk och att mina nära och kära ska må bra. Är det viktigt för er också?

Vad betyder det om jorden går under av klimatförändringarna då?


En liten tanke...

Jag satt och väntade på bussen idag. I en timme. Då fick jag tid att tänka. En tanke som slog mig när två postbilar möttes. Norska Bing och svenska posten. Kunde vi inte samordna dessa? Tänk vad mamma natur skulle tjäna på det!

Det som försvinner i snö..

Jag blev inspirerad av DETTA inlägget.

När jag går till skolan ser jag fem chokladkakepapper av olika slag och ett antal hundra fimpar. Jag blir så ledsen när jag ser gamla plastpåsar och annat skit ligga framme. Varför är det så?

Jo för att några idioter inte brytt sig om att leta reda på en papperskorg och istället bara dumpat det på platsen.

Det ser så tråkigt ut. Gör ni det hemma också? Ser det så jävligt ut alltid hemma hos er? Tills saker multnar bort? Nej, antagligen inte. Ibland är det så att man aldrig slänger något på golvet (eller vart som helst) och vissa gör det. MEN man plockar upp det senare. Gör du så när du är ute i naturen också? Nej, oftast inte. Där ligger det kvar. Tills någon annan hittar det. Har man tur är det någon som bryr sig om miljön och plockar upp plastpåsen/godispappret/fimpen/whatever. Då är det tur. Men troligare är att ett djur hittar det. Man mår inte bra att äta plast, men hur ska en fågel kunna veta det?


PLOCKA UPP DITT SKRÄP!!

Earth hour

Släckte du lamporna?Det gjorde vi. Jag och några av mina bästa vänner från högstadiet såg en film i lördags då det begav sig.
Men är jag mindre miljövänlig för det?

Jag har mycket vänner och bekanta som "självklart släckte ljuset under earth hour"
men lika självklart som detta tar de bilen överallt, äter kött utan att kolla upp källan,
de har alla lampor tända i vanliga fall och de äter aldrig ekologisk mat.

Själv tycker ju jag att jag är mer miljövänlig, fastän en TV (tjocktv) stod på.
För jag brukar ha släckt ändå. Jag ser ändå fördelar i earth hour,
vi uppmärksammar ju politikerna på att vi vill ha förändring.

Min poäng:
Man är inte miljövänlig bara för att man släcker ner lägenheten en gång per år.


På rätt väg

Jag känner mig stolt över min skola, i cafeterian är numer alla tesorter fairtrade märkta. Det känns superbra att vi satsar lite. Kommunen jobbar också för att bli fairtradecity!Har du en fairtradeprodukt du inte kan leva utan?

Min absoluta favvis är:


I mångt och mycke står ju fairtrade för männskliga rättigheter,
men de jobbar även för att miljön och mamma natur ska må bättre!


Kul test!

En av mina medvetna läsare Emma, tipsade mig om det här testet. Det handlar om konsumtion. Du är i affären och ska handla enligt en inköpslista genom att klicka dig runt i affären. Du kan lära dig väldigt mycket av att trycka på infon om de olika varorna, som gör dig till en mer medveten konsument!

Det jag störde mig på. (en av grejerna i alla fall). Var att de tyckte att det är okej att köpa regnskogsträd och träd som inte finns här i norr, bara de var FSC märkta. Det tycker inte jag. Vad har jag för rätt att kräva att ett träd i Chile (eller något, har inte jättekoll på vilka länder som är vanligast) ska huggas ner bara för att jag ska få en snygg trädgårdsstol? Ta istället björk och furu, som vi har här. Det har vi rätt att kräva. Tänk på det om ni ska uppdatera trädgårdsmöblemanget i år!

Se hela bildenBilden är tagen här!

Jag har ju ett helt studiebidrag att göra av med

Jag och min familj (alltså inte bara kärnfamiljen, utan även pappas kärnfamilj) är sällan överens. Jag är med i en grupp på Facebook där man jobbar för att få Marabouchokladen fairtrade märkt. Deras kommentar: "Vill du att den ska bli ännu dyrare eller?"

Ja, det var ju därför jag gick med i den gruppen.

(gå in på marabous hemsida och skriv till dem att de ska fairtrademärka deras choklad om du vill göra en god gärning idag)

Sjukdomar

Jag har "talang" med tekniska prylar. Min skoldator knasade med skärmen. Ingen vet vad det var för fel, men de bytte ut den. Under tiden fick jag låna min pappas bärbara dator (han förstår inte hur den funkar, så jag ska få den av honom efter jag lämnar in min skoldator) Igårkväll: virus på två datorer.

Betyder detta att Kristinehamn är mer miljövänligt?

Jag hade tråkigt och därför googlade jag på "miljövän". Första träffen är den HÄR sidan. Från Kristinehamn. Om man snabbkollar på den första sidan på Google, hittar jag inte en enda annan stad. Dalsland nämns, men ingen annan stad/plats.

Sälen

Jag har inte varit där på så många år. Men OJ vad jag älskar fjällnaturen. Med alla träd och toppar, dalar och galna turister. Nej, inte det sista...men jo, nästan.

På lördagen passade jag bara barn, fyra och sju år. Mina kompisar/kusiner åkte snowboard, dvs. två kilometer i timmen. Typisch. Så jag åkte med de mindre barnen, för att vara snäll och för att det gick fortare. Mest trollskogen känns det som. Men det var mysigt. Fantastiskt väder=glada barn.

Idag var det snöstorm. Inte lika glada barn. Inte heller jag var så lycklig. Eller jo. Tills sista åket. Då åkte jag nämligen på min stav (heja mej) och när jag såg det (det här gick i slowmotion i mitt huvud) så hann jag tänka "akta huvudet, akta huvudet" varpå jag kör ner knät i den hårt pistade snön. AJSOMFAN! Så nu har jag pissont i knäet. Har haft skador där förut...känns lyckat. Menmen. Bara ingen rör mitt knä kan vi vara vänner!


VAD HAR NI GJORT I HELGEN?

Hur påverkas miljön av din outfit?

Okej, people! Jag ska vara borta och mycket upptagen. Typ.

Så jag tänkte att vi skulle köra en liten kampanj under tiden jag är borta. "Hur påverkar min outfit miljön?" har jag döpt den till.

Här är min outfit:


Leggins Cubus (tag tre betala för två. Grymt dåligt av mig att gå på den fällan. Men jag använder iofs bara leggins och strumpbyxor)
Linne Cubus (Ett linne, vanligt. Dock köpte jag det när jag ändå var inne i stan så att jag slösade i alla fall inte på onödiga transporter)
Stickad tröja, meine mammas garderob (den är från det glada åttiotalet och den är som en gratis 2nd hand tröja. Jag tycker att det är bra för miljön att återanvända kläder som redan finns och redan har producerats. Inte uppmana till att öka produktionen)


Skicka in era outfits med era tankar hur de påverkar miljön till itisart@live.se, eller varför inte publicera dem på er egen blogg och länka det inlägget i en kommentar så att jag säkert inte missar.

Mot Sälen

Snart drar jag till Sälen. Oklart var i sälen dock. Whatever! Det är ju inte jag som kör...

Jag ska packa och fixa iordning allt nu. För om tjugo minuter har vi muntligt prov på en bok jag inte läst. Anyhow jag kollar nu så att alla kontakter är urdragna. Att ingenting står på standby och att persienner är igendragna (mindre värme åker ut) och även gardiner. Sen ska jag stänga av värmen. Onödigt att den är på när jag inte är hemma liksom.

Har jag glömt något?

Bryt mot lagen och var miljövänlig?

Ladda ner era filmer. Ladda ner er musik. Eller köp online. Jag skiter i om ni betalar eller inte. Men det är ju miljövänligare att se en film på datorn, som inte har ett fodral eller dvdskiva. Samma med musik.

Sammanfattningsvis: Voddler och Spotify är BRA!


Rubriken: nej, självklart ska ni inte bryta mot lagen. Men visst är det en tankeställare?

Mums^^

Jag drar till sälen med större delen av släkten imorgon kväll..Men jag ska inhandla färdkost nu tänkte jag. Palla stå i kö hela dagen imorgon (fredag=storhandling här i stan).

Det blir KRAV bananerna och Cloettas Good choklad.

Miljövänligare smink

Jag var nykter igår och körde på folk. Men det är dagen efter ändå. Så eftersom jag inte gjort ett skit tänkte jag att vi stannar på partytemat.

SMINK!

Jag försöker använda lite miljövänligare smink. Men då jag ytterst sällan sminkar mig (fest, när jag vet om att jag ska bli fotad, skådespeleri och andra event) så har jag inte jätte mycket erfarenhet. Men, det jag gillar är Oriflame, för att de inte testar sminket på djur (låt djuren vara ifred för i helvete) och sen tycker jag om The Body Shop och Apotekets. The Body Shop för att de tar hänsyn till både människor, djur och natur och Apoteket för att de inte har i så mycket äckliga tillsatser och anpassar sminket till allergiker, och även om man inte är det så funkar det grymt bra!

Har du andra favoriter? (miljövänligast av allt är ju att inte sminka sig. Men det är ju lite roligt också. Tills man kommer ihåg hur jävligt det är att få bort det)

Den goda människan

Idag när jag stod och väntade på bussen (miljövänligt transportmedel) så drack jag fairtrade cola (bättre löner åt folket) och gick runt huset. Jag hade tråkigt och frös, så jag bestämde mig att det var helt normalt att cirkulera runt vårt lilla stationshus. På andra varvet gick jag förbi en kvinna med en söt liten hund.

Kvinna med hund: Ursäkta.
Jag: vänder mig om. Förväntar mig att det är en turist eller något som inte hittar systemet eller någon konstpark. ler när jag tittar på henne.
Kvinna med hund: Du har en väldigt fin tunika. Eller klänning.
Jag: Tack. Ler så jävla brett att mitt ansikte kunnat dela på sig.

Sen går kvinnan med hunden iväg. Det var bara det hon ville säga. Tänk om alla människor var så snälla och delade med sig av sina finare tankar. För att vara snälla mot oss medmänniskor.

Och tänk om vi vore så snälla mot mamma natur..?


Vad har du gjort för snällt idag?

Party!

Jag var på studentfest till imorse...jag är riktigt SEG idag. Men fin var jag igår. Dock var jag sen som en jag vet inte vad så jag hann inte fota. Dock kände jag mig som Julia Roberts eller någon väl på plats. Fulla studenter som lekte paparazzi everywhere. Jag snor någon från Facebook sen^^

Så idag har jag tvättat ur håret. En halv flaska schampo. Idag ska jag ta bussen till en hårfrisörska, vi ska kolla på frisyr till studentbalen!

(nästa gång det är studentfest ska jag matcha mina knalliga, rosa strumpbyxor med en hijab. DET vore coolt^^ och troligen mer miljövänligt med tanke på hur mycket hårprodukter jag använde igår...)

Måndag

Jag har en riktig skit dag. Och en stor anledning till det är för att Gun och EM inte vinka till mig på melodifestivalen. Typ.

Nerå. Jag har faktiskt haft en grymt bra dag. Imorgon har jag och alla andra treor på min skola ska ha åttiodagars fest. Och jag har en klänning, den har varit i min ägo sedan nyårskvällen 2008 (då jag iofs var sjuk-.-) Men jag har haft den på typ alla fester sen dess. Det är kanske bara fem. Jag är inte så festig. Men alla har liksom sett min svarta (asläckra) klänning. Så idag har jag införskaffat kanske sju par strumpbyxor. = sju par gånger till jag tänker använda den klänningen i fest sammanhang.

Imorgon ska jag styla med våfflat hår (varför är det bara små barn som ska till minidisco som får våffla hår? Screw that!) och illrosa strumpbyxor, meine klänning och förhoppningsvis min rumskompis skor...beroende på vad hon ska ha^^

bildproof kommer tomorrow!

Dör jag av hunger är det hennes fel

Jag har sovit. Kikat på melloreprisen. Nu väntas världensbästa roomie tillbaka så vi kan göra gourmémiddag med ekomakaroner och ekoköttbullar*! Hon skulle gå och hämta sina nycklar, snabbt, hos en vän. Sen komma hem så vi kunde äta.


*Har ni sett att det har kommit "färdigköttbullar" som är gjorda av naturbeteskött?

Rättvis choklad

Jag saknar KRAV märkta chokladkakor (är beroende) i affärerna där jag bor. Vi har Ica och Pekås. Icas butik här i staden är miljöceritfierad och har ändå inte någon KRAV märkt choklad, det kan ju ifrågasättas lite grand tycker jag..? Men de har många rättvisemärkta  chokladkakor. Oftast dyrare. Icas egna och några dyrare märken. Men nu har också Cloettas choklad hittat sin plats i godishyllorna. Den är inte så stor, vilket gör den billigare och därmed tillgänglig för alla. Jag tycker att vi allihop bojkottar exempelvis Marabou tills de väljer att följa Cloettas goda exempel!

Förslagsvis så talar vi om det för Marabou också. Det kan man göra via deras hemsida HÄR, eller låta bli att köpa den. Såsmåningom kommer det gå upp ett ljus för dem...bilden hittad HÄR

HAHAHAHHAHAHA! Lägg märke till vad man kan märka meddelandena med!

Godare samvete

Jag tänkte tipsa om en grej som gör att man blir mer miljömedveten, eller snarare att man blir snällare mot mamma natur. Jag är student och vi har alltid något som måste in och ska skriva prov hit och dit. Då blir det ofta så att man sitter och pluggar på obekväma tider. Det är jobbigt. En del dricker kaffe, andra energidryck. Jag kör på cola. Men det är ju inte jättebra för miljön. Men då har jag sagt till mig själv att det är okej, så länge jag dricker cola som är rättvisemärkt. Lite dyrare. Men å andra sidan får många det bättre tack vare att jag väljer fairtrade!

Hur tänker du?

På tisdag ska vi ha fest för att det är åttio dagar kvar till studenten. Om vi väljer att se de positiva delarna (och det gör vi ju självklart) så ska det bli awesome att få gymnasiebetyg och möjlighet att plugga på universitetet. Jag gillar mina klasskompisar och andra som går i samma årskurs, så det ska bli kul!

Men, jag är ju inte mer en klädgalen tonåring. VAD SKA MAN HA PÅ SIG???? Jo, då har jag funderat. Vad är miljövänligt? Att jag använder en klänning som jag redan har. Men den har jag använt så de andra har sett (GOSH vad ytlig jag låter nu asså)...Jag tänker vidare...Man kan ju ha nya och annorlunda accessoarer, typ strumpbyxor och liknande. Hmmm...


En miljövänlig tanke?

Förslag till miljögrej: Använd alltid tvålpump, både till diskmedel och till handtvål i badrummet OCH duschtvål. Öppningen på sådana flaskor är ofta gjorda medvetet stora för att vi skall använda mera. Häller man över i tvålpumpar som man köper på¨till ex Hemtex så sparar man in. Sen får man hoppas att tvålpumparna håller så länge att det blir lönt både för miljön och plånboken.. :D

Kommenterade Egoinasmamma. Då vill jag lägga till en sak. Kör på schampoo och balsam också, om det går. Jag köper miljömärkt i den kategorin så då är det oftast så att man tänkt på det som tillverkare. Men är det miljövänligare att köpa de där tvålpumparna?

say what???

Mina föräldrar som jag är och besöker har den dåliga smaken att lämna mig ensam hemma (jag är ledig from da school) för att jobba och annat tramsigt. Men, de har den goda smaken att prenumerera på tidningar jag gillar men inte råd att köpa (iForm, lokaltidningen, SvD, Land). Så jag och de har umgåtts idag.

I Land läste jag att enligt en undersökning delar av värmland deltagit i så är 80% av det vi slänger i soppåsen återvinningsbart. ÅTTIO PROCENT!!!!!!

Jag tror inte att detta är unikt för Värmland. Hur gör ni hemma hos er?

Dagens miljögoda gärning!

Jag försöker komma på något extra miljövänligt vi kan göra idag. Du och jag. För att göra världen en tjänst, en bättre plats att leva på.

Om du är stressad: Duscha jättesnabbt. Så fort du bara kan. Då har du mer tid över till annat.

Om du har mer tid: Rensa ur din garderob och andra förvarings utrymmen. Behöver jag verkligen den här? Jag har inte använt den här på över ett år, kommer jag använda den alls? Tänk efter. Sen tar du fram tre påsar/tygväskor/containrar/whatever som du märker. "Spara" "Skänk till andrahandsbutiken" "Sopsortera"

I "Spara" lägger du saker som du använder så gott som dagligen. Minst en gång i månaden. H E L A saker.

I "Skänk till andrahandsbutiken" lägger du saker du inte använt på tre månader eller mer. Saker som är H E L A. Saker som är helt oanvända som du köpte för tre månader.

I "Sopsortera" lägger du saker som är trasiga, skadade eller på annat sätt oanvändbara.

De två ställer du i hallen så du snubblar på dem om du inte tar med dem nästa gång du tar en sväng på stan. (Bor du på landet, ställ dem i bilen) Så skänker du ena påsen och den andra sopsorterar du bort.


Därför är det miljövänligt: Du får lättare att överskåda vad du har och då behöver du inte köpa onödiga dubletter. Och om du har mycket "skräp" som du inte använder, men som är helt okej. Då finns kanske någon som behöver dem och då kan den få/köpa den av dig, bra va? Mindre miljöpåverkan eftersom vi slipper producera en ny.

Is it fair?

Jag var på information om fairtrade i lördags. De tog i och för sig inte upp något jag inte redan visste. Men de hade foldrar. Självklart tog jag en, den sitter nu på kylskåpet för att inspirera mina sambosar (?) att också börja köpa rättvisa varor!

Varför köper/struntar du i rättvisa varor?

Misstag när de är som bäst

Är nere i tvättstugan. Och en av mina lila sjalar färgade av sig. Det for ett antal svordomar ur min mun när jag insåg att jag färgat två av mina linnen lila. De ska vara ljust rosa och lite mörkare rosa. Det ena var ekologisk bomull...

Men å andra sidan har jag två helt nya gratis linnen nu! Awesome!

Så mitt tips: när ditt linne börjar bli urtvättat och fult. Tvätta det tillsammans med något plagg som lätt färgar av sig i önskad färg. Har du inget sådant, skaffa färg! Kolla att det är miljömärkt bara^^

Många bäckar små

Håller på att samla ihop tvätt. Imorgon klockan tolv har moi tvättid. Ska tvätta tillsammans med systeryster och hennes sambo, samt min sambo och hennes pojkvän (vi bor på elevhem).

Väldigt miljövänligt. Då kommer vi nämligen utnyttja maskinerna till fullo och se till att ingen maskin är halvfull, dessutom är det jag som står för tvättmedlet så det är självklart miljömärkt!

Har ni små grejer ni gör för att vara mer miljövänliga i vardagen?

Vardagsrasism?

Jag fick ett enormt sötsug just. Så jag gjorde chokladbollar.

Ekologiska ingridienser: Kakao, Havregryn, Smör, vatten

Fairtrade märkta ingridienser: Vaniljsocker

Övriga ingridienser: Socker, Pärlsocker


Men det fick mig också att fundera över vissa saker. Fairtrade märkningen innebär ju i mångt och mycket respekt för mänskliga rättigheter. Och en mänsklig sådan måste ju vara att inte behöva utsättas för rasism.

Ett annat startord för chokladbollar. Ett ord jag inte tar i min mun. Som jag blir irriterad om jag hör andra säga. Men när vi diskuterar detta så hävdar de att "Men dem säger ju svennebanan. Det stör du ju dig inte på" Jo, det gör jag. Men frågan är hur långt vi måste gå för att undvika vardagsrasism?

Vitterstråk

Idag har jag varit på festival i närheten. En kulturfestival och undertemat var hållbarutveckling, jag har lärt mig mycket om miljölösningar samt fairtrade och rättvisemärkning. Jag är full av information, men jag är så grymt hungrig just nu...så jag ska äta. Men sen ni!

Vad har ni för helgplaner?

Nu ska jag iväg på en festival i en närliggande by. Det ska bli  väldigt roligt, det är någonslags kulturfestival. Jag är supernördig inom ämnet och älskar det! Men största anledningen till att jag ska dit är att jag senare ikväll ska medverka som skådespelare!

Men nu till matsäck och längta ut till det fina vädret

(dessutom har festivalen temat hållbarutveckling)


Eller vad säger ni?

Vaknade tio. Hade prov tjugo över. Det är dåligt att starta dagen så. Man blir stressad och man gör lätt impuls grejer, som impulshandla något du inte behöver, ta bilen istället för benen.

Dagens tips: stressa ner, bli mer miljövänlig

Vad kan man mer dryga ut såsen med?

Har nyss lagat mat. Pasta och pastasås. Och min nyaste utmaning för mig själv är att försöka dryga ut denna sås så att det inte är "bara" kött. Så man kan minska den delen och därmed också minska klimatpåverkan.

Min sås:
creme fraisch
Bacon (ekologisk)
champinjoner (ekologisk)
purjolök

Äggstra äggstra!

Har fyndat på bokrean "100 sätt att rädda maten..." det är en bok jag gillar. Den handlar om hur man ska ta hand om maten för att man ska slippa slänga onödigt mycket. Har läst ganska mycket. Men det som hittills är det enda jag retat mig på är att de snackar om att man inte ska köpa svenska ägg från hönor som gått i bur. (så som jag fattar detta) Det är olagligt kan jag passa på att påpeka. Svenska hönor måste gå fritt. Så satsa på svenska ägg, hellre än utländska!


Hur står du i denna infekterade fråga?

HÄR kan du se en film om hur pälsar kan tillverkas. Det är inte okej. Det är allt jag har att säga om filmen. MEN jag tänker sticka ut hakan lite granna här. Jag är självklart emot päls. VERKLIGEN. Men, jag tänker inte förespråka fuskpäls heller. Det är dåligt för naturen. Konstgjorda grejer är sällan snälla mot naturen, det är bättre att vi använder grejer som är äkta. I dagsläget tror jag inte man gör pälsar av djur som är döda. Men det tycker jag är en bättre lösning. Men då ska djuren få dö en NATURLIG DÖD. Inga ihjälslagna.

Läsvärt!

Köper du det senaste? Vill du känna dig inne? Är det viktigt att grannen inte har mer prylar än du?

Det HÄR är ännu ett mycket läsvärt inlägg av EM. Kloka ord.

I mig väcker inlägget tankar om konsumtionshetsen. Den hetsen jag H A T A R, varför har den så stor del i vårt samhälle? Det vet jag inte. Men jag tror vi alla skulle må bättre av att inte delta i denna folksjukdom.

Även om man inte gillar fåglar

Denna historia är tillängnad DIG!

Härom veckan var jag fast i den lilla värmländska byn Vålberg. Bilens koppling hade sagt farväl och hejdå. (den dagen leddes även E18 trafiken genom byn för att det skett en trafik olycka där) Men där satt vi. Och utanför den här Preem macken hängde det två gräshänder. (insåg just hur det kunde låta i andras öron) De matades utanför Preem macken och de gick omkring där. ENORMA var de. Men charmigt. Mysigt med egna husdjur till macken. Det tycker jag är fantastiskt vackert, heja Vålberg!

RSS 2.0