Hur lever man grönare?

För mig betyder det bland annat att jag försöker handla miljövänliga skönhetsprodukter. Typ miljömärkt schampoo och balsam, tvål, hudkrämer och liknande.


tex använder jag den här miljövänliga handkrämen som också ingår i The body Shops arbete mot trafficking bland ungdomar. Läs mer HÄR, passa också på att köp dig en egen!

Kolla dessutom in handen, det tycker jag är häftig design.

 


Lev ett grönare liv!


Frågan är hur en delfin skulle ha löst det hela?

Visst är väl människan ett djur? Ett stort, dumt (ibland smart) flockdjur? Eller hur skulle du beskriva oss?

Just nu är jag av åsikten att människan är ett dumt djur. För det enda jag kan tänka på är "klassfesten" där jag och ett par till ur min klass inte fick komma.

Men ändå är ju jag en människa. Och jag skulle ju aldrig göra så. För jag vet hur det känns.

Presenter

Godmorgon!

Eller godnatt. Jag har feber så jag har sovit nästan hela dagen, så jag var hungrig och tvungen att äta mat nu. Men ska gå och lägga mig snart.

Dessutom har jag rensat lite i mina förråd idag. Sånt som måste göras. Enligt mig i alla fall. Jag tänker skänka bort grejer jag inte vill ha till sådana som vill ha det. I det här fallet min mamma som snart fyller år. Det känns lite som att slå ihjäl ett antal flugor i en smäll.

Fluga 1: jag hade annars inte hunnit använda produkterna=slänga dem oanvända
Fluga 2: Jag hade behövt  köpa (ny) födelsedagspresent åt mamma=haka på konsumtionshetsen
Fluga 3: nu kan jag inspirera andra att rensa ur och ge bort grejer

(funkar trean eller?)

Torka håret miljövänligt!

Jag torkar aldrig mitt hår med hårblås/hårtork/whatever för att det dels sliter på mitt hår och dessutom på miljön. Men jag inser helt klart fördelarna med att blåsa håret när det är jättekallt och det fryser annars. Eller att man (som jag) har supermycket hår, inte vill blöta ner hela tröjan.

Min poäng? Jo, nu finns det en Eco Hair Dryer! Köp och läs mer om den HÄR

Att övertyga

Earth Hour är den 27 mars. Dock är det ibland svårt om man delar boende med andra som inte bryr sig lika mycket om saken.

Ett sätt kan ju vara att berätta om varför Earth Hour är. Att man vill visa hur mycket energi vi faktiskt gör av med. Testa och göra värsta middagen åt la familia eller rumskompisen eller din partner och tänd ljus, och stäng av alla elektriska prylar. Ät i en timme och ingen saknar datan eller mobilladdaren.

Har du något tips? Som funkar året runt också?


Solnedgång


Rea!

Slowmotionshop.com har rea på vissa delar ur deras sortiment nu.

Deras varor är ekologiska och de tänker på en hållbar utveckling. Därför tycker jag ni ska titta in där!

I en värld av shopping

Köpa eller inte köpa? Det är en stor grej i min värld just nu. Måste man ha så mycket prylar? Måste man ha den senaste teknikprylen? Kan man inte bara vara gamla vanliga naturflickan?

Jo visst. Det kan man. Men är det accepterat i vårt samhälle? Varför lever vi i ett samhälle av konsumtion? Vad är det vi försöker göra med all shopping? För jag tror inte det är att vi vill förstöra mamma natur. Det är något annat. Frågan är vad?

Det märker vi även på media runt omkring oss. Sophie Kinsellas bok "En shopaholics bekännelser" (som även blivit film) tar ju upp det här. Hur vi shoppar. Hur mycket vi "behöver" för att överleva.

Vad tänker du kring shopping?

To good to be true?

Jag vill tipsa om det HÄR inlägget hos Egoinasmamma. Att det finns halvfabrikat utan massa äckliga medel i är ju toppen!

Den thailändska landsbygden


Alla hjärtans dag

Den fjortonde februari är det alla hjärtans dag. Jag tycker egentligen att det är en fin och trevlig "högtid", och att det är viktigt att man tar sig ännu mer tid att älska sina nära och kära. Även om jag tycker att man ska göra det dagligen.

Det jag är emot är konsumtionshetsen kring det hela. Älskar du din partner mer för att h*n köper geléhjärtan till dig? Massa nallar som håller i hjärtan? Och sen, vad använder du dem till sen? Eller ja, jag fattar att du antagligen äter upp godiset, men vad gör du med tygdjuren sen?

Är det inte bättre att om ni måste köpa något, faktiskt köpa något som ni har nytta av? Eller att ni gör något tillsammans, kanske en middag eller bara mys i soffan framför en film.

Vad tycker du om konsumtionshets?

Utmärkelse för gröna bloggare

Det har kommit mycket bloggalor och utmärkelser för bloggare i alla möjliga och omöjliga kategorier på senare år. Men än så länge har i alla fall inte jag sett någon där man hyllar de gröna bloggarna. De som skriver om mamma natur. De som gör något för att påverka vårt gröna klimat. Men nu finns det! Och nominera olika miljövänliga bloggar gör ni HÄR.


Passa samtidigt på att kolla in enlagomdosgrönt.se deras nyhetsbrev är verkligen att rekommendera!

Eko-begravning

På en superbra miljöblogg idag hittade jag hur man kan minska sin miljöpåverkan efter döden.


Så går det till:

bild av steg 1

1. Den avlidne fryses ner till -18 °C.

bild av steg 2

2. Kistan med den avlidne sänks ner i flytande kväve. Kroppen stelnar och blir skör.

bild av steg 3

3. Kistan och kroppen utsätts för en lätt vibraion och sönderfaller till millimeterstora delar.

bild av steg 4

4. Stoftet rensas från kvicksilver, tandguld och titanskruvar samt vatten.

bild av steg 5

5. Av stoftet återstår 25-30 kilo frystorkade kvarlevor som läggs i en kista av majs- eller potatisstärkelse.

bild av steg 6

6. Stärkelsekistan läggs i jorden där den bryts ner på ett halvår. Ett träd som drar åt sig näringen kan placeras ovanför kistan.

Läs inlägget i sitt sammanhang!


Giftpinne!

En grej som jag tycker är superbra är när man klarar av att sluta röka. Du förpestar din omgivning genom att stinka efter rökpausen. Du blåser ut rök på oskyldiga när du går där med ciggaretten i handen under shoppingturen och det skadar både dem, dig och mamma natur. Så gör en grej för dig och dina medmänniskor och mamma natur. Sluta röka!

Earth Hour

Den tjugosjunde mars är det Earth Hour. Klockan 20.30 till 21.30 "ska" man stänga av alla apparater och lampor.

Personligen tänker jag umgås med vänner och sitta och prata, äta något och ha tända stearinljus. Vad tänker du göra? Tänker du vara med? Hur tänker du om detta?

Awarder och priserGissa om man blir glad när man klickar in och har fått en award av två asgrymma tjejer, Amanda och Fröken Glitterögon


A: Kopiera awarden på er blogg!
B: Länka till personen som gett dig awarden!
C: Berätta 7 intressanta fakta om dig själv!
D: Välj 7 andra bloggar som du vill ge awarden till!
E: Länka till deras bloggar!
F: Lägg en kommentar i deras blogg att du gett dom denna award!

1. Jag kallas för Eko*mitt namn* på elevhemmet där jag bor
2. Jag har tandställning
3. Jag tänker förändra världen
4. Jag är rädd för mamma natur, fast jag älskar henne också
5. Jag drömmer om att bli författare
6. Jag ska läsa till Spansklärare till hösten
7. Jag borde verkligen plugga till mitt spanskprov med tanke på ovanstående punkt

Gun för att hon är en levnadsglad människa och smittar det genom bloggen

ViktoriaE för att hon vill hjälpa andra med sin självkänsla och sitt självförtroende

Daniel för att han så effektivt bryter mot alla normer

Egoinasmamma för att hon tänker ge mig en bil


Och alla andra som tänker ge mig den ovan nämnda bilen! Ni kan skramla om ni vill, kontakta Em^^

En bra början..

Nu finns det en utmärkelse för de kommuner som engagerar sig i rättvis och etisk handel, Fairtrade City. I dagsläget finns det 27 stycken. Jag tycker alla kommuner borde sträva efter det här. Att bli en medveten kommun som jobbar för att samhället ska få det bättre. Att utvecklingsländernas arbetare också ska få ha det bra.

290 kommuner i Sverige. 27 stycken av dem är Fairtrade Cities.

HÄR kan man läsa mer om det. Är din kommun en Fairtrade City?

Fredag!

Nu ska jag åka hem till mina föräldrar. De bor på landet och där är det lätt att älska mamma natur! Jag ska åka längdskidor på en frusen sjö i närheten och jag ska äta god mat och plugga.


Vad gör ni i helgen?

Rättvist?

Det här märket är ett tecken på att varan du köper är rättvis. Att de som har framställt produkten har fått bra lön för bra arbete och att de inte behöver jobba hela tiden, rimliga abetstider alltså. Även fastän märket egentligen inte har något som helst att göra med miljön så är det ändå snällt mot mamma natur. För märket innebär också att arbetarna som framställt produkten inte har tvingats jobbat i en massa gifter och besprutning. Och det, är ju bra för alla!


Köper du rättvisemärkt mat?

Varför köper du rättvisemärkt?

Varför köper du inte rättvisemärkt?


Nyhet från naturskyddsföreningen

Om du tycker det är en djungel i mataffären och har en iPhone. Då kan du tanka ner en guide HÄR för hjälp direkt på plats.

Snart kommer även tjänsten till andra mobiler.

Om det ändå går åt helvete, varför ska vi bry oss?

Varför ska det gå åt helvete, nog för att klimatförändringarna är ett faktum, men det betyder i min bok inte helvetet. Utan snarare en grej vi bör stanna upp lite. Så vi hinner med att reagera.

Hur tänker du om klimatförändringarna?


Så enkelt kan det vara ibland

Vackra EM berättar: Helt rätt, man måste tjata. Har jag berättat för dig om detta med kaffefilter (tidigare fanns enbart de vita/blekta i affärerna) och hur man i Norge fick producenten att börja sälja oblekta? Jag berättar oavsett (hahaha):
I ett radioprogram gick de ut med (måste ha varit drygt 20 år sen) att folk skulle fråga efter oblekta kaffe-filter i sin affär. Ett halvår efter detta initiativet så fanns det oblekta kaffefilter i alla affärer. Produktionen fanns ju, det handlade ju enbart om att de skulle låta bli att bleka de.

Så enkelt det kan vara ibland.


Jag blir så lycklig av sånt här. Det känns så bra att det finns engagerade människor som bara ser till att saker och ting sker. Människor med eller utan makt, nu reagerar vi^^

Alla kan dricka en kopp kaffe i Norge med gott miljösamvete!

Ekoprylar.se

Det här är en väldigt värd blogg. Som tipsar om små prylar som kan göra vardagen lättare och miljövänligare. Perfekt nu när du ska bort på den där middagen eller din kompis fyller år, där har du presenter för alla! Och mamma natur blir glad. Win-win situation så att säga!


Bra för dig och miljön!

Oavsett om det finns en märkning på det eller inte så är halvfabrikat oftast mycket sämre än egenlagad mat. Och dessutom mår du betydligt bättre av att äta "riktig" mat istället för halvfabrikat.

Öka efterfrågan

Om du inte hittar KRAV-märkta varor i butiken, så kan du alltid fråga efter dem. Antingen hjälper hon/han dig hitta det, eller så finns det inte. Då kan du fråga om de kan beställa hem det. Frågar ungefär fem personer på samma affär uppfattas det nästan som en folkstorm...

Om du inte har råd att köpa allt KRAV märkt, satsa då på vindruvor. Giftet man besprutar dem med går nämligen in i själva druvan.

Potatis är också en grej att satsa på om man ska välja KRAV märkta. Även om vi i Sverige inte har jättemycket besprutat så är just potatisarna de mest besprutade varorna i Sverige.

Följer du det här.
Du och jag.
Då kommer det bli större utbud på detta=mindre utbud på besprutat.
Sounds good?

ställ KRAV på din mat

Att ett KRAV märke sitter på en produkt innebär en viss säkerhet. KRAV märket betyder att den är testad. Att tillverkningen har skett på ett relativt etiskt och miljövänligt sätt.

Företag som är KRAV märkta gör sitt för den hållbara utvecklingen, det vi kan göra som konsumenter. Det är att köpa produkterna.

Läs mer HÄR

Att tänka på i mataffären

Att äta rätt kan halvera dina klimatpåverkan. Men hur gör man? Det finns några enkla grejer man kan ha i åtanke när man ska äta.

1. Äta ekologiskt. Miljömärkta varor eller kanske känner du någon med egen odling? Handla därifrån då.

2. Närodlat. Tänk på att transporterna av din mat släpper ut mycket avgaser som inte är bra för miljön.

3. Nöt och lamm. Äter du kött, så välj de redan nämnda varorna i stor utsträckning. Men även vilt är bra.

4. Efter säsong. Försök äta frukt och grönt när de finns på riktigt ute i vår natur. Dem som får mogna själva kräver mindre energi.

5. Grova grönsaker. Här är större bättre och en morot kräver till exempel mindre energi än en tomat.

6. Undvik flygtransporterna. Exempelvis tropiskfrukt och fisk är ofta flygtransporterade (oftast).

7. Vegetariskt. Är du inte vegan/vegetarian ge det en chans! Det finns många goda maträtter utan kött. Att ha två köttfria dagar i veckan gör otrolig skillnad.

Naturflickan

Hej! Det är jag som är naturflickan. Jag har bloggat under andra alias tidigare men känner ett behov av att bli en mer naturälskande blogg. En blogg om och med miljö, och det är det jag kommer att ge er här. Jag kommer att berätta om mina egna miljöerfarenheter här. Jag kommer också att delge er nyheter om miljön som jag hittar i nätet eller i tidningar. Jag har gått en kurs på Studiefrämjandet om miljön, i övrigt har jag ingen utbildning i det här området. Jag har bara mig själv och min vilja att bli mer miljövänlig.

RSS 2.0